Wednesday, October 3, 2007

Duit Sampingan melalui Internet?

Assalamualaikum dan salam perpaduan,

Hari ni baru je baca satu ebook tentang nak nak cari duit sampingan melalui internet. Sebelum ni memang ada buat jual-jual barang kat internet. Jual kat lelong.com.my. Tapi, cara kecil-kecilan jelah. Bukan untuk dijadikan sebagai sumber pendapatan, tapi lebih kurang sebagai hobi. hehe... Memang seronok bila duit masuk dan tengok keuntungan yang kita dapat daripada jual barang kat situ. Kadang-kandang terfikir gak nak cuba buat benda ni dengan serius. Cuma tak reti mana nak cari produk. Nak-nak lagi saya ni takde transport, so pergerakan agak terbataslah.... takleh g jauh... hehe... Tp, lepas terbaca ebook tu, baru saya tau, banyak cara rupanya nak cari duit kat internet nih. Tulis ebook dan jualpun salah satu daripadanya. Tapi, nak tulis ebook kenalah tulis benda-benda yang orang nak baca. Isi kena POWER. Kalu setakat tulis tentang cara menggoreng ikan, sampai bilalah takde sape yang nak beli. (Eh, ke ada? hehe....). Selain tu, boleh juga jual servis. Macam buat laman web ke, edit gambar-gambar digital ke, buat poster ke dan macam-macam lagilah. Kepada yang ada kemahiran tu memang boleh buat duit. Satu projek tu boleh dapat ratus-ratus tu. Saya ni setakat tau sikit-sikit je. Setakat buat laman web simple bolehla, tp kalu nak dijadikan bisnes, mesti awal-awal lagi dah kena rejct ngan client. hehe...

Dalam banyak-banyaktu adalah satu dua yang buat saya tertarik. Antaranya affiliate programs dan adsense. Dua-dua ni pernah dengar, tapi camtu-camtu jelah. Tak amik pusingpun. Tapi, lepas baca ebook ni, terbukalah sikit minda ni. Rupa-rupanya memang bleh jadi salah satu aliran pendapatan kita. Sekarang ni tengah nak belajar. Buat blog ni pun antara proses belajarlah ni. Nanti dah pandai sikit bolehla buat blog atau web page tentang business pulak. Dalam pada belajar tu, ebook ni dah ajar dah langkah-langkah awal nak sertai perniagaan berbentuk program affiliate nih. Kiranya, start sekarang ni dah boleh start dah walaupun masih/ baru nak belajar. Mudah-mudahan boleh dapat hasilnya dalam sebulan dua. Tak berani nak letak target dalam masa terdekat ni. Masih banyak yang tak tahu dan perlu dipelajari. Tapi tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu kan? Kot-kot tak sampai sebulan dah dpt hasil... Alhamdulillah lah kan.... hehe...

Mungkin ada kawan-kawan yang sama macam saya tak tahupun boleh buat duit sampingan melalui program affiliate nih. Takpe-takpe, nanti saya post tajuk baru untuk menerangkan apa itu program affiliate kay. Saya ni baru belajar, salah silap harap di maafkanlah ye. Jadi, kalu rasa nak dapat pengajaran yang lebih bagus daripada profesional, saya cadangkan klik kat sini dan dapatkan ebook yang dapat membantu korang semua menambah pendapatan dengan cara mudah. Betul, tak tipu! Jangan risau, takde kaitan dengan pelaburan haram, MLM, tak perlu cari orang, tak perlu kemahiran komputer tahap dewa, tak perlu keluar modal besar dan tak perlu bercakap atau jumpa sesiapapun! Saya jamin korang tak akan rugi membacanya. Bukan itu sahaja, korang jugak boleh menjana RM 20 melalui ebook ini. Bacalah!